Talentontwikkeling – je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen

Althans, dat geloven ze bij de Sint Jozefschool in Loil (Gelderland). Directeur Lobke Koenders legt uit:

Op basisschool st. Jozef te Loil streven we er naar dat iedereen op school het beste uit zichzelf haalt en gaan we er van uit dat iedereen over talenten beschikt. Vanuit die gedachte is het idee van een talentenplein ontstaan, gebaseerd op de principes van meervoudige intelligentie. Het talentenplein is echt het hart van de school. We hebben deze ruimte zo genoemd omdat er meerdere talenten van onze leerlingen ontwikkeld kunnen worden en op verschillende manieren gepresenteerd worden. Het plein is een open en activerende onderwijsvorm. De leerkrachten kunnen hier verschillende werkvormen toepassen en met grote of kleine groepjes leerlingen werken. Leerlingen hebben een actieve rol om actief, zelfstandig en in samenwerkingsverband kennis en vaardigheden eigen te maken.

Er is een diversiteit in lesstof aanbod en materiaal. Zo wordt het leesonderwijs gestimuleerd door een groter aanbod van leesboeken en een speciale leesbank. Kinderen kunnen met verschillende opdrachtkaarten over allerlei thema’s aan het werk. Verder is er ruimte voor drama, toneel, bouwwerken en creatieve activiteiten. Er is een luisterhoek en er kunnen presentaties en shows gegeven worden.

Voor alle groepen is er de gelegenheid om hun werk tentoon te stellen op het plein. Het talentenplein is Multi-functioneel. De leeromgeving bestaat uit werkplekken en hoeken. De ruimte wordt door alle groepen gebruikt, maar ook de tussenschoolse opvang maakt gebruik van deze ruimte. Juf Dorien is actief betrokken bij de invoering van het talentenplein. Zij zorgt voor een rooster zodat alle groepen roulerend kunnen werken op het plein en voor uitdagende materialen. Ook coacht zij de leerkrachten bij het werken op het plein.

Bekijk de video voor interviews en de opening van het talentenplein of ga naar Talentenplein voor meer informatie.

Wie heeft er nog meer ervaringen of voorbeelden van hoe je talentontwikkeling al op jonge leeftijd kunt stimuleren?

Views: 72

Reply to This

Birthdays

Birthdays Today

Blog Posts

How to avoid groupthink

Posted by Ryan Lim on March 20, 2018 at 10:44

3 tips to go beyond your comfort zone

Posted by Ryan Lim on April 13, 2015 at 12:30

Training & Events

Photos

  • Add Photos
  • View All

Badge

Loading…

© 2019   Created by Ryan Lim.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service